Faktaboks

Margrethe Vestager
Født
13. april 1968, Glostrup sogn
Arbejdsliv
Akademiker, minister, sekretariatschef, partileder og folketingsmedlem
Familie

Forældre: sognepræst Hans Vestager Hansen (født 1945) og sognepræst Bodil Tybjerg (født 1946).

Gift 11. juni 1994 (b.v.) med adjunkt Thomas Jensen, født 9. juni 1966 i Helsingør, s. af sekretariatschef Jens Aage J. og Kirsten Johanne Svendsen.

Børn: Maria (1995), Rebecca (1998).

Margrethe Vestager

Margrethe Vestager var 1998-2000 undervisnings- og kirkeminister i Poul Nyrup Rasmussen regering. Ved udnævnelsen var hun den hidtil yngste kvindelige minister, og hun blev den første minister, der fødte i sin embedsperiode. 1993-1997 var hun landsformand for Det Radikale Venstre. Foto fra 1999.

Margrethe Vestager
Af /Ritzau Scanpix.

Margrethe Vestager er vokset op i et radikalt sindet præstehjem som den ældste af fire søskende. Hun blev student fra Varde Gymnasium 1986 og cand.polit. fra Københavns Universitet 1993. Selvom begge hendes forældre var aktive i Det Radikale Venstre (RV), var det først et stykke inde i studierne, at hun selv blev partipolitisk engageret. Hun viste sig hurtigt som et stort politisk talent og blev medlem af RVs hovedbestyrelse, forretningsudvalg og EU-udvalg i 1989. Hun var partiets kandidat til Folketinget i Esbjergkredsen 1988-92 og redaktør af bladet Radikal Politik 1990-91. Umiddelbart efter studiernes afslutning i 1993 blev Margrethe Vestager ansat som fuldmægtig i Finansministeriet, og samme år blev hun valgt til landsformand for RV. Hun var den hidtil yngste landsformand og blev valgt uden at have gjort sig specielt bemærket i det ungdomspolitiske arbejde. I 1992 havde hun opgivet opstillingen til Folketinget, fordi hun mente, at der var større chance for at påvirke partiets linie og diskutere grundholdningerne i partiorganisationen end i folketingsgruppen. Hun ønskede at skabe fornyelse i partiet og at skærpe den radikale profil. I 1997 fratrådte hun landsformandsposten for at koncentrere sig om sit nye job som sekretariatschef i Økonomistyrelsen og for at få mere tid til mand og datter. Som landsformand var det lykkedes hende at forandre posten fra at være rent organisatorisk til en politisk platform, og desuden havde hun arbejdet for at styrke medlemsdemokratiet og gøre flere interesseret i at deltage i den politiske debat, bl.a. gennem åbne udvalgsmøder.

Margrethe Vestager var modstander af regeringssamarbejdet med Socialdemokratiet i 1993, fordi hun var bange for, at det skulle sløre den radikale profil, men sagde ja til at blive undervisnings- og kirkeminister efter valget i 1998. I de forløbne år havde de radikale været med til at sætte velfærdsdiskussionen på dagsordenen og sat nogle tydelige fingeraftryk på regeringens politik. Hun var ved udnævnelsen den hidtil yngste kvindelige minister og blev den første minister, der fødte i sin embedsperiode. Det vakte mange kvinders vrede, at hun under graviditeten proklamerede, at hun kun ville have en meget kort barselsorlov. I Undervisningsministeriet fortsatte Margrethe Vestager sin radikale forgænger Ole Vig Jensens politik med en reform af uddannelsernes organisatoriske struktur. Desuden tog hun fat på at skabe bedre muligheder for at meritoverføre studieindsatsen fra et studium til et andet og på en justering af Statens Uddannelsesstøtte. Som uddannet økonom mente hun, at det samfundsøkonomiske aspekt også bør inddrages i uddannelsesdebatten, og at det er vigtigt, at de studerende kommer tidligere i gang med studierne og hurtigere igennem dem. Hun er blevet kritiseret for som kirkeminister at undlade at få sine børn døbt. Men da hendes mand ikke er medlem af folkekirken, har parret overladt til børnene selv at tage stilling til indmeldelse, når de når konfirmationsalderen.

Beskrivelser og portrætter af Margrethe Vestager

  • Foto i Folketinget.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig