Faktaboks

Karen Bagge
Karen Dorthea Bagge
Født
31. maj 1884, Frederiksberg
Død
27. februar 1976, Nærum sogn, Københavns amt
Arbejdsliv
Lærer, skolebestyrer og skoleleder
Familie

Forældre: redaktør, landbrugskandidat Jacob Hansen B. (1855-1914) og Gertrud Kristine Neermann (1859-1908).

Karen Bagge var den ældste af fire søskende i et grundtvigsk præget hjem med levende interesse for litteratur, politik, kirke og skole. Brødrene P.F. B. og Povl B. skulle komme til at gøre sig gældende som henholdsvis ingeniør og historiker, søsteren Ellen Margrethe dannede forstanderpar på Rødding Højskole med sin mand Hans Lund. Selv gik Karen Bagge i Frk. Langes Friskole, tog almindelig forberedelseseksamen, blev student fra N. Zahles Skole i 1906 og fortsatte studierne i historie, engelsk og dansk ved Københavns Universitet 1907-11. Samtidig underviste hun i dansk og historie på Frk. Langes Friskole og på N. Zahles Skole i den fri fortsættelsesklasse, der blev til de sociale klasser i 1911. Ved siden af dette arbejde var hun klasselærer i barneskolen. I 1913 tog hun faglærereksamen i dansk og historie ved N. Zahles Skole og blev umiddelbart herefter inspektør på gymnasieskolen. Dette hverv havde hun indtil 1924, da hun blev udnævnt til forstander for seminarieskolen. 1931-54 var den aktive og alsidige Karen Bagge overbestyrer for hele N. Zahles Skole. I sin tid som bestyrer underviste hun samtidig i praktik og pædagogik på seminariet og var leder af Kursus til Pigeskolens Faglærerindeeksamen, der havde til huse i N. Zahles Skole. I den samme periode foretog hun en række studierejser til forskellige europæiske lande.

Karen Bagges pædagogiske tankegang og syn på skolen forlod aldrig barndommens grundtvigianske fundament, men hun besad i overensstemmelse med N. Zahles Skoles tradition en rummelighed og evne til at interessere sig for og optage nye tanker og strømninger i skolens liv. Hendes grundige studier havde sat sig spor, og hun havde ry for at være en fremragende lærer, der forlangte meget af sine elever, men som samtidig var en munter, fængslende og inspirerende fortæller og formidler. Hun var myndig og besad en autoritet, der omfattede hele den opdragende virksomhed på skolen. En historie fra skolen fortæller, at en lærer spurgte et barn om, hvem man skulle vise ærefrygt. Eleven svarede: “Vorherre og Frk. Bagge.” Hendes indflydelse rakte langt ud over skolen, bl.a. med udstrakt foredragsvirksomhed. Hun besad en række tillidshverv, fx som medlem af bestyrelsen for Gymnasieskolernes Lærerforening 1919-27, for N. Zahles Skole 1924-54 og for Pædagogisk Selskab 1924-33. Desuden var hun formand for Foreningen Den danske Pigeskole fra slutningen af 1920’erne til 1971 og i bestyrelsen for Fröbel-Højskolen 1933-62, formand for de private Gymnasieskolers Rektorforening fra 1937 og censor ved faglærereksamen 1937-47. Karen Bagge modtog Fortjenstmedaljen i guld 1951.

Beskrivelser og portrætter af Karen Bagge

  • Mal. af Jørgen Aabye, udst. 1949. Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Natalie Zahle til Minde, 1927. Natalie Zahles Skole 1851-1951. Bog og Naal 6/1927.
  • Privatarkiv i Det Kgl. Bibliotek.

Tilknytning til organisationer

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig