Faktaboks

Judith Wang
Christine Henriette Judith Wang
Født
14. august 1874, Næstved
Død
7. januar 1951, København
Arbejdsliv
Sygeplejerske og forstander
Familie

Forældre: købmand Hans Christian W. og Maren Dorthea Olsen.

Judith Wang blev som 18-årig i 1892 antaget som elev på Frederiks Hospital. Efter endt uddannelse og supplering i barselspleje på Fødselsstiftelsen var hun ansat som sygeplejeassistent på hospitalet i to år. Sygeplejerskeuddannelsen var baseret på praktisk oplæring, kvaliteten svingede stærkt fra afdeling til afdeling, og Judith Wang var blandt de danske sygeplejersker, der søgte videreuddannelse i udlandet, bl.a. i USA. Ved et af San Franciscos større hospitaler The Welsh Hospital avancerede hun efter en tid som menig sygeplejerske til lederstillingen som plejemoder, og hun var således velkvalificeret, da hun i 1904 vendte tilbage til Frederiks Hospital som afdelingssygeplejerske på kirurgisk afdeling.

Dansk Sygeplejeråd (DSR), i hvis bestyrelse Judith Wang sad 1908-11, var blevet stiftet i 1899, bl.a. med det formål at forbedre uddannelsen gennem oprettelse af sygeplejeskoler. Danmark fik sin første sygeplejeskole i 1906 i tilknytning til Kommunehospitalet, hvor forstanderen Elisabeth Herfurth imidlertid snarere var koordinator for end leder af uddannelsen, der fortsat tilrettelagdes af læger og plejemødre på afdelingerne. DSRs mål var en standardiseret 3-årig såvel praktisk som teoretisk uddannelse, ledet af en sygeplejerske, der samtidig var forstander for sygeplejen på hospitalet. Dette system var udviklet på Florence Nightingale-skolen ved St. Thomas’ Hospital i London og havde derfra bredt sig både i England og internationalt, og DSR så en chance for at få det indført i Danmark på Rigshospitalet, der stod færdigt 1910 som afløser af det forældede Frederiks Hospital. Ledelsen foretrak imidlertid at fastholde ansvaret for den praktiske sygeplejerskeuddannelse på afdelingerne, men oprettede en forskole. Judith Wang blev udpeget til forstander for sygeplejeskolen og foretog inden tiltrædelsen studierejser til flere forskellige hospitaler i Europa, bl.a. til Sofiahemmet i Stockholm, London Hospital og Eppendorfer Krankenhaus i Hamburg for af få inspiration til opbygningen af sygeplejeskolen ved landets nye universitetshospital.

Judith Wang tilrettelagde den teoretiske sygeplejeuddannelse, der foregik om eftermiddagene og efterhånden udvidedes fra 2 uger til et år; men derudover havde hun ansvaret for den højtprioriterede almendannende opdragelse af eleverne, der boede på skolen under hendes tilsyn. Kunne Judith Wang virke streng, så var ingen i tvivl om, at det var elevernes vel hun ville. I eftermælet står hun som en dygtig underviser med stort personligt engagement og interesse for at formidle det centrale i sygeplejen – og som et meget beskedent menneske, der ikke ønskede fokus på sin person. Ved hendes afsked i 1932 hyldedes hun for sin pionerindsats, der havde lagt en solid grund for den fortsatte udvidelse af sygeplejerskeuddannelsen. Judith Wang flyttede som 58-årig i egen lejlighed sammen med sin moder; efter et langt otium døde hun i 1951 på Rigshospitalet, den institution, hun havde sat sit kraftige præg på.

Beskrivelser og portrætter af Judith Wang

  • Foto på Dansk Sygeplejehistorisk Museum.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig