Faktaboks

Johanne Ottosen
Johanne Pauline Ottosen
Født
15. august 1864, Lesje, Norge
Død
23. august 1921, Søllerød sogn Forældre: gårdejer Pål Trondsen (*1818) og Anne Olsdatter (*1821)
Arbejdsliv
Sygeplejerske, massør, foredragsholder og forstander
Familie

Gift 10. april 1897 med sanatorieforstander Jacob Carl O., født 26. juli 1864 i Elling sogn, død 12. maj 1942 i Søllerød sogn, s. af gårdejer Otto Christian Jensen og Ane Johanne Christensen.

Johanne Ottosen var født i Norge, men voksede op i USA, hvortil forældrene tidligt immigrerede, da de fandt fædrelandet for intolerant i religiøs henseende. På det adventistiske Battle Creek Sanatorium i staten Michigan under ledelse af J.H. Kellogg blev Johanne Ottosen 1896 uddannet til sygeplejerske og massøse. Hun gennemgik også kurser i ernæring og diætetik og begyndte at studere medicin, men måtte opgive det på grund af svigtende helbred. Under et tidligere ophold på adventisternes skole i Battle Creek havde Johanne Ottosen truffet Carl O., og da han i 1896 havde taget medicinsk embedseksamen ved Københavns Universitet, giftede de sig og slog sig ned i Danmark.

I Frederikshavn, hvor adventisterne fra 1897 havde skole, arbejdede ægtefællerne for etableringen af kurstedet Frydenstrand Badesanatorium. Efter studierejser til bl.a. Tyskland og Østrig gik de også aktivt ind i opbygningen af Skodsborg Sanatorium i 1898, hvis direktør og overlæge ægtefællen blev i 1900. Ligesom på Frydenstrand Badesanatorium beklædte Johanne Ottosen stillingen som bestyrerinde. Begge sanatorier blev drevet af det adventistiske Skandinavisk Filantropisk Selskab, der også stod for en række andre initiativer til fremme af en sund, afholdende og vegetarisk levevis hos sunde og syge. Johanne Ottosen kom efterhånden til at indtage en fremtrædende rolle i dette arbejde, bl.a. skabte hun forskellige sundhedsfødevarer, deriblandt en række vegetabilske køderstatninger, som blev sat i produktion på adventisternes kbh.ske virksomhed Den sanitære Fødevarefabrik, senere Nutana. Hun forfattede også et par vegetariske kogebøger, bl.a. Rationel Ernæring og Madlavning, 1908.

I de første årtier af 1900-tallet havde afholdsbevægelsen en betydelig tilslutning i Danmark, og Johanne Ottosen spillede en fremtrædende rolle i Dansk Afholdsforening og i Det hvide Baand, en kristen afholdsforening for kvinder, som også havde andre sociale formål såvel som kvindernes valgret på programmet. I forbindelse med afholdssagen var Johanne Ottosen en flittig foredragsholder både her i landet, i det øvrige Norden og i Sønderjylland. Hun var medstifter af Sundhedsforeningen i 1899, formand for Vegetarisk Forenings Københavns afdeling 1912-17 og fra 1911 medlem af Sundhedsudvalget under Danske Kvinders Nationalråd. Efter Johanne Ottosens død fortsatte ægtefællen sanatoriedriften, fra 1923 med sin anden hustru Carla O. som bestyrerinde.

Beskrivelser og portrætter af Johanne Ottosen

  • Arne Hall Jensen og Carla Ottosen: En kampens mand, 1958. Tidens Kvinder 36/1921. Sundhedsbladet 10/1921.

Tilknytning til organisationer

  • Frydenstrand Badesanatorium
  • Skodsborg Sanatorium
  • Skandinavisk Filantropisk Selskab
  • Den Sanitære Fødevarefabrik
  • Dansk Afholdsforening
  • Det Hvide Baand
  • Sundhedsforeningen
  • Vegetarisk Forening

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig