Faktaboks

Gunnild Gaardsdal
Født
9. september 1926, Torrild sogn
Død
2015
Arbejdsliv
Forstander, lærer og skoleleder
Familie

Forældre: gårdejer Peter G. (1899-1979) og Asta Bertelsen Skole (1894-1969).

Gunnild Gaardsdal voksede op på en gård på Århusegnen, hvor især moderen og hendes slægt var knyttet til højskolemiljøet. Selv var hun på Klank Efterskole og Engelsholm Højskole, men kom ellers i huset på større gårde og blev derefter køkkenleder. Sidst i 1940’erne arbejdede hun som sådan på Vojens Ungdomsskole, og her blev hendes interesse for lærergerningen vakt. Hjemme havde hun lært håndarbejde, men på ungdomsskolen fandt hun håndarbejdsundervisningen for ensrettet, hvorfor hun tog til København og uddannede sig i broderi og tegning på Tegne- og Kunstindustriskolen for Kvinder. Især skolens forstander Orla Juul Nielsens undervisning i tegning fik stor betydning og udviklede hendes særlige fornemmelse for formgivning af et mønster og for brugen af bogstaver som dekoration. Under uddannelsens tredje og sidste år udvirkede han, at Gunnild Gaardsdal fik studieophold på tilsvarende skoler i Helsingfors, Stockholm og Oslo. Herefter fulgte bl.a. tre års ansættelse i Hads Herreds Landbrugs- og Husholdningsforening som kursuslærer i broderi, hvad der gjorde det muligt for Gunnild Gaardsdal at spare så meget op, at hun i 1959 kunne lægge 15.000 kr. på bordet ved købet af Skals Højskole nord for Viborg, som hun derefter drev som privat håndarbejdsskole. Hun var da 33 år. Skolen var uden møbler og skulle gøres i stand, og meget gjorde hun selv. En del inventar lånte hun, og hendes fader lavede 35 træstole til det første hold elever. Siden blev meget inventar fremstillet specielt, fordi Gunnild Gaardsdal ville omgive sine elever med kvalitet forstået som en treenighed mellem materiale, form og funktion. Desuden skulle stedet signalere højskoleånd og fællesskab, og der blev lagt stor vægt på, at eleverne boede på skolen, så samvær og aktiviteter strakte sig ud over de skemalagte timer, hvilket også gjaldt for lærerpersonalet.

Antallet af elever på årsbasis steg støt og roligt til 85 i de 34 år, Gunnild Gaardsdal drev skolen, ligesom der adskillige gange blev bygget til og altid i den oprindelige højskoles stil. Sjældent var det nødvendigt at annoncere efter elever; skolen blev hurtigt indbegrebet af fornem håndarbejdskultur, hvor tradition gik hånd i hånd med nyskabende, selvstændig udformning. Hvert år holdtes elevudstilling, som besøgtes af op til 6.000 gæster, der ville opleve håndarbejde gennemarbejdet til mindste detalje. Netop den omhyggeligt udformede detalje blev et kendetegn for elevarbejder fra Skals Håndarbejdsskole. Et andet af skolens varemærker var den skriftlige formidlingsform, bygget op om tegnede skrifttyper. Gunnild Gaardsdal underviste selv i broderi, og hun knyttede en lang række dygtige lærere til skolen, bl.a. strikkeren Marianne Isager og guldsmeden Hanne Behrens. Vævning, keramik, sølv- og skindarbejde var andre populære fag. Til kjolesyning ansattes i mange år lærere, uddannet på Selskabet til Haandarbejdets Fremmes skole, i hvis bestyrelse Gunnild Gaardsdal sad i en årrække sammen med bl.a. Gertie Wandel. I 1979 udvidedes skolen med et seminarium, der uddannede håndarbejdslærere, bl.a. til ungdoms- og højskoler. I 1985 fik seminariet sin egen bygning; det blev en selvejende institution med egen forstander, men drevet i samme ånd som skolen. Gunnild Gaardsdal forblev forstander for håndarbejdsskolen indtil 1993, hvor hun solgte den til en fond, som hun selv havde oprettet i 1990.

Gunnild Gaardsdal udsendte lige fra starten årsberetninger til gamle elever, og disse udviklede sig til en årlig kalender i skolens specielle formsprog. Heri berettede hun om skolen, og det gennemgående er glæden ved dagligdagen med eleverne. Trods sin spinkle statur og afdæmpede fremtoning havde hun en særegen evne til at præge sine omgivelser og få andre mennesker til at yde deres bedste, og hun krævede både interesse, arbejdsomhed og præcision af sine elever. Til gengæld fik de undervisning af høj faglig lødighed, og de befandt sig godt. Skolen havde mange andengenerationselever, især fra de første hold; således var der på et nordisk sommerkursus i 1987 fire mødre med døtre, der alle havde været elever på skolen. Ud over årsberetningerne skrev Gunnild Gaardsdal ikke meget, men hun tog initiativ til og finansierede flere bogudgivelser. Da museumsinspektør Erna Lorenzen fra Århus blev seminariets første lærer i museumskundskab, affødte dette samarbejde et par bøger, hvoraf især Arvegods, 1982, er eksemplarisk tekstilforskning. Gunnild Gaardsdal tog ligeledes initiativ til etableringen af projektet Skals Håndarbejde, der fra 1984 fremstillede dækketøj med udsøgt broderi til salg især til institutioner. Hun tegnede mønstrene, bl.a. historiske tekster, runer og noder, og tidligere elever og nyuddannede lærere syede og fik hermed en indtægtsmulighed. Skolen har desuden været inddraget i en lang række udsmykningsopgaver, bl.a. til kirker. Efter sin fratræden som forstander har Gunnild Gaardsdal fortsat tegnet broderimønstre, fx til dåbskjoler, ligesom hun har arrangeret udstillinger med dåbskjoler, i domkirkerne i København, Ålborg og Viborg 1998-99. Hun blev 1987 ridder af Dannebrogordenen og 1994 æresmedlem af Skals Borgerforening.

Beskrivelser og portrætter af Gunnild Gaardsdal

  • Allan Nordmark: Tekster om Skals Håndarbejdsskole og Skals Håndarbejdsskoles Seminarium, 1982.

Tilknytning til organisationer

  • Skals Håndarbejdsseminarium
  • Skals Håndarbejde
  • Vojens Ungdomsskole
  • Hads Herreds Landbrugs- og Husholdningsforening
  • Skals Håndarbejdsskole
  • Selskabet til Haandarbejdets Fremmes Skole

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig