Faktaboks

Grete Thorbek
Født
8. april 1910, Slagelse
Død
6. januar 2011
Arbejdsliv
Akademiker og forsker
Familie

Forældre: bankdirektør Aage T. (1880-1966) og Ida Haurowitz (1888-1955).

Gift 19. september 1936 med overkontrollør Kai Birch Rasmussen, født 12. april 1908 i København, s. af skibsmægler Frederik R. og Ida Marie Christine Margrethe Birch. Ægteskabet opløst 1955.

Grete Thorbek blev agronom i 1932, da der endnu var meget få kvindelige studerende på Landbohøjskolen. Allerede som 13-årig vidste hun, at det var den vej, hun ville gå; hun opholdt sig som ung i flere år på sin onkels forpagtergård og kom på den måde i kontakt med alle grene af landbruget. Efter sin kandidateksamen blev Grete Thorbek såkaldt specialstuderende hos professor Holger Møllgaard, og i 1938 blev hun som en af de første i Danmark lic.agro. på en afhandling om næringsstofferne i hø. Tre år før var hun i 1935 blevet ansat som videnskabelig assistent ved Dyrefysiologisk Afdeling under Landbohøjskolens landøkonomiske Forsøgslaboratorium, en stilling, hun bevarede, indtil hun 1953 blev udnævnt til forsøgsleder samme sted. 1980 gik hun på pension, men tiltrådte syv år senere som konsulent ved Landbohøjskolens Forskningsinstitut for Human Ernæring.

Grete Thorbek var med til at konstruere og opbygge respirationsanlæg, så man blev i stand til at måle hele energiomsætningen hos de forskellige husdyrarter. På den tid havde kun et begrænset antal institutioner verden over mulighed for at arbejde med respirationsanlæg, og Grete Thorbeks senere forsøg betragtes som banebrydende og opnåede international anerkendelse. Hendes forskning førte til en rig virksomhed som gæsteforelæser, hun har således været invited speaker ved omkring 20 udenlandske kongresser, og hun er forfatter eller medforfatter til ca. 65 videnskabelige publikationer. Gennem sine mange år som forsøgsleder fik hun opbygget et velfungerende forskningsmiljø omkring sig, og mange af hendes medarbejdere kom siden til at beklæde ledende stillinger. Hendes forskningsresultater blev altid imødeset med stor spænding ved forsøgslaboratoriets efterårsmøder, hvor de blev drøftet og kommenteret og derefter som regel trykt i laboratoriets ansete årlige beretning.

Grete Thorbek har været medlem af redaktionskomitéerne for Zeitschrift für Tierphysiologie, Tierernährung und Futtermittelkunde og Archiv für Tierernährung. Udlandet, ikke mindst Tyskland, der har været førende på området, har til stadighed fulgt hendes videnskabelige arbejde med interesse, og hun er medlem af Deutsche Gesellschaft für Ernährungsphysiologie der Haustiere og af det britiske Nutritions Society samt corresponding member af Society Italiana per il Progresso della Zootechnia. Gennem 15 år, fra 1965 til sin pensionering i 1980, var hun censor inden for sit fag. Fra 1970 og de næste ti år var hun generalsekretær for en komité til organisering af symposier om metabolisme hos husdyr, dvs. de processer, der samlet udgør cellers stofskifte; et emne, hun bl.a. har skrevet om i Studier over energiomsætningen hos voksende svin, 1969, og Studies on Protein and Energy Metabolism in Growing Calves, 1980.

Beskrivelser og portrætter af Grete Thorbek

  • Grete Thorbek modtog 1964 Saxonia-Prisen for sit forskningsarbejde og er to gange blevet hædret med æresdoktortitlen, i 1974 ved Universität Hohenheim i Stuttgart og 1991 af sin mangeårige arbejdsplads, Landbohøjskolen.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig