Faktaboks

Eva Johansson
Eva Hedvig Johansson
Født
25. februar 1958, København
Arbejdsliv
Sanger
Familie

Forældre: vin- og tobakshandler Niels Sture J. (født 1915) og vin- og tobakshandler Grethe Bech (født 1924).

Gift 16. august 1994 (b.v.) med bratschist Herwig Oswalder, født 29. maj 1951 i Salzburg, Østrig.

Eva Johansson “sang Elsas drøm i første akt som var det Ophelias sange med en fjernhed, der grænsede til det forrykte. Kontrasten til hendes jubel og intense nærvær efter tvekampen (...) var overvældende.” Sådan beskrev kritikeren Jens Brincker Eva Johansson efter hendes debut som Elsa i Lohengrin på Deutsche Oper i Berlin i 1990. Da hun kort efter udførte den samme rolle ved Wagnerfestspillene i Bayreuth, noterede den tyske kritik, at hun ikke blot tilførte Elsa “jomfruelig pragt, men også en i alle registre udtryksstærk stemme”.

Eva Johansson er vokset op på Østerbro i København, hvor forældrene har en tobaks- og vinhandel. Det var “et hjem, hvor kærlighed blev prioriteret højere end materielle goder,” har hun sagt. Fra hun som fireårig begyndte at lytte til radioens operaudsendelser, har hun udtrykt sig dramatisk i sang. Hendes mormoder, der var bestyrerinde på et lollandsk gods, var en god pianist. Hos hende modtog Eva Johansson stærke musikalske indtryk, og af hende fik hun sin første klaverundervisning. Skolegangen på Ingrid Jespersens Skole var fyldt med musik: morgensang, skolekor, musikdramatik og musikaftener. På skolen medvirkede Eva Johansson i mange forestillinger, fra gamle danske syngespil til musicals. Hendes store sangstemme var tidligt udviklet. Efter studentereksamen 1977 og med kun et halvt års sangundervisning hos Birgit Bastian bag sig kom hun som 19-årig ind på Musikkonservatoriet. I 1981 fortsatte hun på Opera-Akademiet, hvor Lone Koppels dramatiske undervisning fik stor betydning. Kun ét år efter tilbød Det Kgl. Teater Eva Johansson en femårs kontrakt. I de følgende år arbejdede hun som solist på teatret, samtidig med at hun afsluttede sin uddannelse på Opera-Akademiet. Fra starten sang hun lyrisk-dramatiske roller. Hun var kun 25 år, da hun i 1983 lagde ud som grevinde Almaviva i Figaros Bryllup. Selv regner hun rollen som Chrysothemis i Richard Strauss’ Elektra i 1986 for sit egentlige gennembrud. I A. Bergs Wozzeck skabte hun i samspil med Aage Haugland et både bevægende og rystende portræt af den utro Marie.

Fra 1988 har Eva Johansson været engageret ved Deutsche Oper, hvor hun, bl.a. under instruktøren G. Friedrich, har skabt en række rolleportrætter. 1988-93 medvirkede hun ved festspillene i Bayreuth, bl.a. som Elsa i Lohengrin. Hun har sunget på Wiens statsopera, i mange tyske operahuse og på Covent Garden i London. På Metropolitan i New York sang hun i 1998 Eva i Mestersangerne i Nürnberg under J. Levines taktstok. Hun har gæstespillet og koncerteret i mange lande, bl.a. Israel, Spanien, Frankrig og Japan, og hun har indsunget Fru Ingeborgs parti i Peter Heises Drot og Marsk på cd, en rolle, hun også har udført i en tv-version fra 1989. For at konsolidere sin sangteknik har Eva Johansson i årenes løb fået sangundervisning hos professor O. Brown, New York, og Susanna Eken, København En stor og klangskøn lyrisk-dramatisk sopran, et usædvanligt musikalsk nemme, et gedigent dramatisk talent og et vindende sceneydre har været forudsætningerne for den fine internationale karriere. Eva Johansson modtog Aksel Schiøtz-Prisen i 1988 og Ingrid Jespersens Legat i 1994.

Beskrivelser og portrætter af Eva Johansson

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek, Det Kgl. Teater.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig