Faktaboks

Ester Larsen
Født
23. maj 1936, København
Arbejdsliv
Minister, folketingsmedlem, lærer, akademiker, kommunalpolitiker og amtsrådsmedlem
Familie

Forældre: overkontrollør Laurs Sørensen Thøgersen (1899-1970) og sygeplejerske Edith Laura Rasmussen (1900-45).

Gift 5. juli 1958 med sognepræst Kaj Jørgen L., født 28. januar 1931 i Ørsted sogn, Odense amt, s. af gårdejer Rasmus Kristian L. og Karen Jensen. Ægteskabet opløst 1983.

Gift 17. april 1994 med rådgivende ingeniør Niels Erik Nielsen, født 29. december 1935 i København, s. af kaptajn August Peder N. og Edith Marie Sonja Nielsen.

Børn: Benedicte (1959), Annette (1963), Thøger (1967).

Ester Larsen blev født i København i 1936, faderen var agronom, moderen sygeplejerske. I 1955 blev hun student fra Rysensteen Gymnasium, fire år senere fik hun lærereksamen fra Frbg. Seminarium, hvorefter hun var ansat som folkeskolelærer på Frbg. 1959-63, indtil hun med sin familie flyttede til Fyn. Mens børnene var små, var hun hjemmegående husmoder, samtidig med at hun læste dansk ved Odense Universitet. Disse studier afsluttede hun i 1974, hvor hun blev cand.phil. 1974-78 var hun ansat som gymnasielærer på Fyns Studenterkursus og Skt. Knuds Gymnasium i Odense.

Ester Larsens karriere som Venstrepolitiker havde sit udspring på Fyn. Første trin var medlemskabet af Kerteminde kommunalbestyrelse 1974-89. Også amtsrådet på Fyn har nydt godt af hendes politiske indsats. Hun kom ind første gang i 1978 og sad der indtil 1989, da hun af statsminister Poul Schlüter blev hentet ind i regeringen som sundhedsminister. Ester Larsen udtalte ved sin tiltræden, at Sundhedsministeriet siden oprettelsen i 1987 kun havde været i hænderne på kvindelige ministre, nemlig Agnete Laustsen og Elsebeth Koch-Petersen, og at det havde haft det udmærket dér. Den stilfærdige, men principfaste minister var i sin embedsperiode frem til 1993 med til at gennemføre det frie sygehusvalg for borgerne på tværs af amtsgrænser, en liberal grundtanke, som det passede den holdningsprægede Ester Larsen godt at få gennemført. Efter sin afgang som minister fortsatte hun sit kommunal- og amtskommunale arbejde på Fyn og blev samtidig formand for Fyns amtsråds sygehusudvalg. Ved valget i 1994 kom hun i Folketinget og fik her bl.a. hvervet som formand for sundhedsudvalget.

Foruden sit engagement for Venstre i folkevalgte organer på såvel lokalt som på landsplan har Ester Larsen også varetaget organisatoriske opgaver for partiet. Hun har således været medlem af Venstres hovedbestyrelse 1986-89, 1988-89 var hun landsformand for det liberale oplysningsforbund LOF, efter at hun en årrække havde været forretningsudvalgsmedlem. Ester Larsen har også deltaget aktivt i kulturlivet på Fyn, bl.a. som medlem af Odense Teaters bestyrelse. Ved siden af det politiske arbejde har den flittige fynbo også fået tid til at være redaktør af en række litterære antologier samt medforfatter til lærebogssystemet Digtning og dansk, 1987. Ester Larsen blev Kommandør af Dannebrogordenen i 1990.

Beskrivelser og portrætter af Ester Larsen

  • Foto i Folketinget.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig