Faktaboks

Else Pauly
Else Margarete Pauly
Født
23. februar 1918, Holbæk
Død
2000
Arbejdsliv
Akademiker og forsker
Familie

Forældre: bogholder Axel William Christiansen (1888-1964) og Valborg Vilhelmine Wael (1879-1949).

Gift 23. august 1945 med geolog Johannes Hans Christian P., født 16. marts 1921 i Ordrup sogn, død 15. marts 1997 i Herlev, s. af ingeniør Christian Fritz August P. og Julie Hansine Hammer.

Børn: Eskil Beda (1946), Berit (1948), Gax (1949).

Efter studentereksamen 1938 fra Statens Kursus studerede Else Pauly engelsk, fransk, latin, græsk og sammenlignende sprogvidenskab ved Københavns Universitet. I 1945 blev hun gift med geologen Hans P. og fik i løbet af kort tid tre børn. Samtidig var ægtefællen flere gange på ekspeditioner til Grønland, udsendt af Grønlands Geologiske Undersøgelser, så Else Pauly afbrød studierne i nogle år. I 1949 genoptog hun dem med hovedvægt på sanskrit og andre indiske sprog. Hun studerede under professor i indologi Poul Tuxen og var 1951-55 hans sekretær og nære medarbejder. 1973-79 var hun ekstern lektor ved Københavns Universitet i det indoariske sprog pali, der taltes i Indien ca. 300-1100. Samtidig arbejdede hun som koordinator for det internationale ordbogsprojekt A Critical Pãli Dictionary, hvortil hun skrev en række vægtige bidrag. Projektet optog mod hensigten hovedparten af hendes tid, og efter eget udsagn blev ordbogen hendes skæbne som indolog. Ud over bidragene til ordbogen har hun, bl.a. sammen med Tuxen, skrevet en række interessante artikler, fx The Parable of the Climbing Juggler i Studia Orientalia Joanni Pedersen, 1953, hvor det påvises, at beskrivelsen af det rebtrick, der bl.a. omtales i den russiske teosof Helena Blavatskys Isis Unveiled, 1877, har baggrund i tilsvarende beskrivelser i indisk vedãnta litteratur fra det 5.-6. århundrede.

Det er dog især indologiens forskningshistorie i Danmark samt indisk indflydelse på dansk åndsliv, der har interesseret Else Pauly. Hendes væsentligste forskningshistoriske bidrag er den indholdsrige og velskrevne afhandling Indisk filologi i Københavns Universitet 1479-1979, 1992, der behandler indologiens historie og forhistorie i Danmark fra den spæde begyndelse i 1700-tallet til slutningen af 1970’erne. Afhandlingen giver et glimrende overblik over en interessant, men stort set ukendt del af dansk forskningshistorie. Af åndshistoriske bidrag kan nævnes artiklerne Indian Influence in Danish Literature i Sanskrit and World Culture, 1986, der primært handler om Holger Drachmanns digt Sakuntala. Desuden artiklen The Legend of Ùbyabga as a Danish Opera i Indologica Taurinensia, 1987-88. Desuden har hun skrevet en række grundige anmeldelser i tidsskrifterne Orientalistische Literaturzeitung og Acta Orientalia.

Beskrivelser og portrætter af Else Pauly

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.

Tilknytning til organisationer

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig