Faktaboks

Dorthe Rasmussen
Dorthe Skovshoved Rasmussen
Født
27. januar 1960, København
Arbejdsliv
Marathonløber og virksomhedsejer
Familie

Forældre: værkfører Arne S. R. (født 1935) og dagplejemoder Solveig Holze Madsen (født 1933).

Bofælle fra 1996: teknisk assistent Bente Kildegaard Nielsen, født 11. oktober 1960 i Rødovre, d. af drager Bent K. N. og barneplejerske Ellen Sofie Bjerggaard Hansen.

Dorthe Rasmussen
Dorthe Rasmussen
Af /Ritzau Scanpix.

Dorthe Rasmussen var blandt de første danske kvinder, der løb langdistanceløb, og hun blev i 1980’erne og 1990’erne en del af den internationale elite. Da kvinder begyndte at dyrke atletik i 1920’erne, fik de ikke megen anerkendelse og accept. De kunne kun deltage i ganske få discipliner, og især tog det lang tid, før de fik adgang til de lange udholdenhedskrævende løb. Ved De Olympiske Lege (OL) var de første danske kvindelige atletikudøvere med i 1948. Maratonløb kom på kvindernes program ved OL i Los Angeles 1984, og Dorthe Rasmussen, der deltog som eneste kvindelige danske atletikudøver, stillede op i denne disciplin og opnåede en 13. plads.

Dorthe Rasmussen begyndte som barn at dyrke atletik i Glostrup Idræts Club efter at have deltaget i skolestævner og oplevet, at hun havde talent som løber. 1974 vandt hun som 14-årig sit første danske mesterskab i 3.000 m løb og blev dermed den hidtil yngste atletikmester. Tre år senere blev hun junior-Europamester i 1.500 m løb. På det tidspunkt var hun allerede begyndt på maraton, og hun deltog derefter i mange store maratonløb med den bedste tid på 2 t. 29 min. 34 sek., som rakte til en fjerdeplads i London Maraton 1989. 1992 blev hun igen udtaget til OL, hvor hun stillede op i 10.000 m løb. Samme år var hun hovedkraften bag den danske sølvmedalje i maratonstafetløb ved verdensmesterskaberne. Hun var målrettet og energisk i sin træning og vandt mere end 30 danske mesterskaber. Hendes mere end 20 år lange idrætskarriere varede til 1995, da hun valgte at stoppe på grund af de skader, hun havde pådraget sig gennem de sidste to år.

I en kort periode gik Dorthe Rasmussen på sygeplejeskole, men studiet harmonerede ikke med hendes idrætsliv. I stedet tog hun på college i USA 1979-80, hvor idræt var integreret i uddannelsen, og hun blev individuel amerikansk collegemester. Da hun kom hjem, læste hun til husholdnings- og ernæringsøkonom på Suhr’s Seminarium og blev færdiguddannet 1985. Dorthe Rasmussen har formået at gøre idræt til sit erhverv. Hendes største indtjeningskilde var i en årrække pengepræmier og sponsorer. I 1986 åbnede hun en butik for løbeudstyr i Århus sammen med sin samlever og træner Dan Engell, senere oprettede de firmaet Ronhill til import af løbetøj. Efter Engells død i 1998 har Dorthe Rasmussen videreført firmaet selv. Sideløbende underviste hun i kostvejledning, udgav bogen Mad for sportsfolk, 1989, og blev 1995 ansat på løbskontoret i idrætsforeningen Sparta, hvor hun også er medlem af bestyrelse, forretningsudvalg og løbsledelse. I 1996 valgte hun under stor mediebevågenhed som den første danske eliteidrætsudøver at springe ud som lesbisk. Danmarks Radio bragte indslag både i en sportsudsendelse og i TV-Avisen. Hendes motiv til at stå frem offentligt var et ønske om, at det ville hjælpe andre homoseksuelle til at vedkende sig deres seksualitet. Dorthe Rasmussen modtog Den gyldne pigsko 1989 som årets bedste danske atletikkvinde.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig