Faktaboks

Bodil Müller
Født
1. april 1908, København
Død
2005
Arbejdsliv
Rektor, lærer og skoleleder
Familie

Forældre: fabrikant Michael Frank (1881-1950) og Ilmi Kamma Schmidt (1882-1940).

Gift 6. september 1935 med grosserer Svend Aage Børge Corneliussen, født 17. april 1906 i København, død 27. december 1993 i Gentofte sogn, s. af annoncechef Cornelius Peder C. og Kathrine Schmidt. Ægteskabet opløst 1968.

Gift 25. marts 1972 med Jørgen Ullert M., født 7. august 1901, død 21. august 1991.

Børn: Lisbeth (1937), Ulla (1939), Jesper (1942), Brit (1946).

Bodil Müller var den ældste af tre børn og voksede op i en solid borgerlig københavnsk familie. Faderen startede som selvstændig fabrikant af fiskenet og fik hurtigt succes. Han var charmerende, dominerende og udadvendt og lærte sine børn, at man skulle tage mod livets goder med tak, mens moderen var beskeden indtil det selvudslettende. Ifølge Bodil Müller har de to modstridende indflydelser kæmpet om magten i hendes sind hele livet. Hun fik pigeskoleeksamen og uddannede sig derefter til svømme-, gymnastik- og danselærerinde på Paul Petersens Institut. Sammen med sin yngre søster Anna startede hun sit eget institut, først i forældrenes spisestue, siden i lejede lokaler. Karrieren blev opgivet, da hun i 1935 giftede sig med forretningsmanden Svend Aage Corneliussen, kaldet Toll. I de næste mange år helligede hun sig familien med de efterhånden fire børn. I forbindelse med den fjerde fødsel havde en bekendt fortalt hende om de erfaringer med "naturlig fødsel", som man på det tidspunkt gjorde i England. Hun besluttede, at det skulle være hendes livsopgave at lære danske kvinder at føde så smertefrit som overhovedet muligt.

Som 50-årig begyndte Bodil Müller at stykke en uddannelse sammen i afspændingspædagogik, et dengang næsten ukendt fag herhjemme, ved at tage kurser i bl.a. anatomi og musikforståelse. Allerede under uddannelsen underviste hun mange elever i fødselsforberedelse i sin spisestue, som hun lavede om til undervisningslokale. Umiddelbart efter afslutningen af uddannelsen indgik hun et frugtbart samarbejde med flere fødeafdelinger, bl.a. Skt. Lukas Stiftelsen, der sendte deres vordende mødre til hende. Ud over fødselsforberedelse arbejdede hun med afspænding for både mænd, kvinder og børn. Hun fik i stigende grad patienter med alvorlige spændinger henvist fra psykiatere og psykologer, og i 1971 oprettede hun på utallige opfordringer Afspændingspædagogisk Seminarium. Også det blev startet i hendes spisestue. Hun drev seminariet som rektor, til hun var 78 år i 1986, og fortsatte som formand for bestyrelsen til 1993. Først i 1998, da hun var 90 år, trak hun sig helt fra bestyrelse og undervisning på seminariet og helligede sig alene sine private elever. Siden 1993 har det båret navnet Bodil Müllers Afspændingspædagogiske Seminarium og ligget i Skovlunde. Bodil Müller har i alle årene været en utrættelig pioner inden for afspænding. Det var en stor personlig og faglig tilfredsstillelse for hende, da uddannelsen i 1989 blev statsanerkendt, og eleverne kunne få Statens Uddannelsesstøtte.

Det første ægteskab var ikke lykkeligt. Til gengæld oplevede Bodil Müller den store kærlighed i sit andet ægteskab med Jørgen M., som hun traf, da hun var 63 år. Han tilbad, beundrede og støttede hende, og de fik 19 meget lykkelige år sammen.

Beskrivelser og portrætter af Bodil Müller

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Lone Kühlmann: Jeg vil og jeg kan, 1999.

Tilknytning til organisationer

  • Afspændingspædagogisk Seminarium
  • Bodil Müllers afspændingspædagogiske seminarium

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig