Faktaboks

Bertha Hahn
Bertha Catharina Hahn
Født
13. november 1848, Sønderborg
Død
7. november 1916, Frederiksberg
Arbejdsliv
Forfatter, lærer og skoleleder
Familie

Forældre: købmand Jørgen Clausen (1822-63) og Anna Maria Fangel (født 1817).

Gift 23. april 1867 med købmand Peter Chr. Frederik H., født 12. maj 1840 i Varde, død 1889 i USA, s. af skomager Andreas Michael H. og Marie Jensdatter Holm. Ægteskabet opløst 1870.

Børn: Marie (1869).

Bertha Hahn
Bertha Hahn fotograferet af Mary Steen i 1903.
Bertha Hahn
Af /Ritzau Scanpix.

Bertha Hahn voksede op i Sønderborg i en velhavende købmandsfamilie sammen med fire søskende. Hjemmet var kærligt og muntert, og begge forældre var meget læsende og litterært interesserede. Den lokale pigeskole var derimod ikke god, men da Sønderborg blev garnisonsby, og de tilflyttede officerer blev lærere i dansk, lukkede litteraturens skatte sig op for hende. Et tragisk vendepunkt i familiens liv indtraf, da både faderen og hendes ældste broder døde ved en badeulykke i 1863. Ved beskydningen af Sønderborg og troppernes tilbagemarch fra Dybbøl og Als i 1864 mistede familien alt. Ganske ung i 1867 blev Bertha Hahn gift med købmand Peter H. Han overtog faderens forretning, men forlod hende og tog til USA i 1869, samme år som hun fødte datteren Marie. Hun så ham aldrig siden.

For at kunne forsørge familien rejste Bertha Hahn til København, hvor hun tog lærerindeeksamen ved N. Zahles Skole i 1872. Samme år blev hun ansat som lærer i barneskolen og året efter som forstander for "kursus", som privatlærerindeskolen blev kaldt. Dette blev hendes livsgerning i 38 år frem til 1911. Hun var medlem af skolens bestyrelse 1885-1909. Uden at være en pædagogisk reformator blev hun kendt for en "stilhedens pædagogik", en sjælden evne til at elske sit arbejde, som hun gav videre til eleverne. Hun drømte om at blive digter, men opgav det: "Ingen ved, at der springer dybest derinde et Væld, ingen ved, hvad der klinger brusende gennem min Sjæl." Var Bertha Hahn ikke en pædagogisk reformator, så var hun til gengæld en religionshistorisk fornyer. Hun tog timer i dogmatik, hebraisk og græsk og kastede sig over tidens nye, men kontroversielle bibelkritiske studier, der bragte hende megen videnskabelig hæder blandt samtidens teologer ved universitetet. Og som lærer i religion på privatlærerindeskolen fornyede hun faget på et ellers kritisk tidspunkt. Hun udgav under pseudonymet Holger Jahn Billeder fra det gamle Israel, 1895. Under eget navn publicerede hun Jødisk Liv i den eftereksilske Tid, 1897, og en lang række bibelstudier til undervisningsbrug, bl.a. Bibelhistorie for Voksne, 1901, og Lille Bibelhistorie, 1905, der udkom i flere udgaver i mange år.

I 1913 udgav Bertha Hahn sine erindringer Minder fra Sønderborg og Als. Hendes datter døde af galopperende tuberkulose i 1885, kort efter sin konfirmation. Bertha Hahn kom sig aldrig over dette tab, men fik en ejendommelig styrke, en lys og poetisk glæde over alvoren, som gjorde hende kendt og respekteret. Hun var en troende ener, der ikke kunne eller ville sættes i bås. I hendes stue – og sind – hang Søren Kierkegaards billede ved siden af N.F.S. Grundtvigs.

Beskrivelser og portrætter af Bertha Hahn

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Adda Hilden: Lærerindeuddannelse, 1993. Birgitte Possing: Viljens Styrke, 1992. Natalie Zahle til Minde, 1927.
  • N. Zahles Skoles arkiv i Rigsarkivet (København).

Tilknytning til organisationer

  • Natalie Zahles Skole

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig