Faktaboks

Bente Juncker
Født
9. maj 1944, Slagelse
Arbejdsliv
Folketingsmedlem og minister
Familie

Forældre: fuldmægtig Mathilde Hjorslev.

Gift 27. marts 1967 med revisor Torben Peter J., født 13. december 1942 i København, s. af kriminalassistent E. J. Ægteskabet opløst 1986.

Bofælle fra 1986: civilingeniør, politiker Uffe Thorndahl, født 27. september 1941 i Odense, s. af major Frode Ludvig T. og Anna Kathrine Pedersen.

Bente Juncker blev født i Slagelse, hendes moder arbejdede i forsvaret, og hun har aldrig kendt sin fader. Da moderen flyttede til Østerbro i København, rejste mormoderen med, og dagligdagen med de to kvinder gav Bente Juncker en beskyttet opvækst. Moderen syntes, at hun var uregerlig og sendte hende på den franske skole, hvorfra hun tog realeksamen. Hun blev ansat i Københavns Telefon Aktieselskab (KTAS) som sekretær 1962-63 og tog herefter matematisk studentereksamen i 1966 fra Akademisk Studenterkursus. Hun begyndte at læse økonomi på Handelshøjskolen, men fuldførte ikke og genoptog sit job hos KTAS 1966-68. I 1967 blev hun gift med revisor Torben J., fik to børn og blev hjemmegående. Husmoderrollen passede hende fint, men da Centrum-Demokraterne (CD) blev dannet i 1973 ved en udspaltning af Socialdemokratiet, fik hun stor sympati for stifteren Erhard Jakobsen og meldte sig ind i partiet. Hun blev medlem af CDs bestyrelse i Hørsholm i 1974 og udfoldede stor aktivitet for partiet i det konservative Hørsholm, indtil hun i 1978 blev sekretær på partikontoret. I 1979 stillede hun for første gang op til Folketinget, og i 1981 blev hun valgt. Hun interesserede sig for skolepolitik og skattepolitik og var ordfører på disse områder, men var også socialpolitisk engageret og fra 1988 medlem af socialudvalget. Bente Juncker blev kendt som en højtråbende og slagfærdig politiker med evne til at komme med klare udmeldinger og en meget fin fornemmelse for, hvad der rørte sig i vælgerskaren. Det politiske arbejde gik ud over ægteskabet, og hun blev i 1986 skilt og flyttede sammen med Uffe Thorndahl, som hun havde truffet på Christiansborg.

Da CD i 1993 trådte ind i den socialdemokratiske regering, blev Bente Juncker en meget aktiv gruppeformand, der forsøgte at holde fast på CDs mærkesager i en tid, hvor partiet på grund af regeringsdeltagelsen var nødt til at indgå kompromiser. I 1994 foretog statsminister Poul Nyrup Rasmussen en mindre regeringsrokade, der medførte, at Bente Juncker afløste Karen Jespersen som socialminister. Ministerkarrieren blev imidlertid kun 14 dage lang. Nedturen startede, da pressen gravede en sag fra 1990 frem, hvor Bente Juncker og Thorndahl havde klaget over nogle evnesvage, der var midlertidigt anbragt nær familiens sommerhus i Råbymagle på Møn. I forbindelse med presseomtalen af den gamle sag fremkom hun med udokumenterede anklager mod institutionens leder for sexmisbrug mod de evnesvage. Han svarede igen ved at anlægge en injuriesag mod hende, og hun måtte træde tilbage som minister. En måned senere blev hun ekskluderet af CD og var løsgænger i Folketinget frem til valget i 1994, derefter blev hun igen hjemmegående husmoder. Bente Juncker blev ridder af Dannebrogordenen 1991.

Beskrivelser og portrætter af Bente Juncker

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek, Folketinget.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig