Faktaboks

Anne-Marie Mai
Født
15. december 1953, Århus
Arbejdsliv
Professor, akademiker, forsker og redaktør
Familie

Forældre: regnskabschef Peter Jensen M. (1920-1994) og oversygeplejerske Selma Hansen (født 1916).

Gift 11. juli 1985 med forfatter Klaus Høeck Johnsen, født 27. november 1938 i København, s. af grosserer Hans Erik Cramer J. og fodplejer Milla Høeck Larsen.

Anne-Marie Mai
Anne-Marie Mai har i sin forskning især beskæftiget sig med moderne dansk digtning, nordisk kvindelitteratur og litteraturhistorie. Den litteraturhistoriske interesse omfatter ud over den moderne litteratur også 1700-tallets litterære udtryk, i forbindelse med hvilken hun blandt andet har været med til at stifte en dansk afdeling af International Society for 18th Century Studies, Dansk Selskab for 1700-talsstudier. Billede fra 2015.
Af /Ritzau Scanpix.

Anne-Marie Mai voksede op i Århus som enebarn af forældre, der ved skæbnens tilfældighed havde mødt hinanden ved sygesengen, hun som sygeplejerske, han som tuberkulosepatient. Faderen kom fra et landbomiljø og skulle egentlig være trådt i slægtens fodspor, men på grund af hans sygdom blev det til en handelsuddannelse i stedet for og et miljømæssigt skift fra land til by. Som den første i sin familie gik Anne-Marie Mai i gymnasiet, og 1973 tog hun nysproglig studentereksamen fra Marselisborg Gymnasium og begyndte derefter at læse litteraturhistorie ved Århus Universitet. Efter fem års studier, et år under normeret tid, tog hun 1978 sin mag.art.-eksamen, hvorefter hun henlagde sit licentiatstudium til Institut for Nordisk Sprog og Litteratur. Opmuntret af lektor Mette Kunøes kyndige vejledning fordybede Anne-Marie Mai sig i de videre litterære studier og skrev sammen med Stig Dalager afhandlingen Danske kvindelige forfattere. Bogen, der udkom i to bind i 1982, er det første større værk, der giver en samlet fremstilling af danske kvindelige forfatteres liv og værk fra Leonora Christina til Kirsten Thorup.

Sideløbende med bogens tilblivelse underviste Anne-Marie Mai på Folkeuniversitetet i Århus, i begyndelsen primært i kvindelitterære emner, senere også i bl.a. 80’er-lyrikken. Tilstrømningen til kurserne var enorm. Til hendes første kursus, der blev afholdt i Herning og bl.a. bød på læsning af Suzanne Brøggers meget omdiskuterede roman Creme fraiche, 1978, var der 700 tilmeldte. Den overvældende interesse for den nye kvindelitteratur betød, at Anne-Marie Mai 1978-84, hvor hun fungerede som kursusleder og underviser ved Folkeuniversitetet, fik frie hænder til at arrangere alle de kurser, hun orkede. I 1982 blev hun ansat som freelanceproducer ved Danmarks Radio og frem til 1988 var hun bl.a. sammen med Finn Bredal Jørgensen med til at producere litterære programmer som fx Digternes Danmark, Tid, tema og termo og Lyrikcaféen. I 1988 vendte hun tilbage til universitetet, i første omgang som ekstern lektor ved Odense Universitet, senere som adjunkt og lektor, for i 1999 at blive ansat som den første kvindelige professor i litteratur i Danmark ved Syddansk Universitet, hvor hun forestår opbygningen af et nyt danskstudium på campus i Kolding.

Anne-Marie Mai har i sin forskning især beskæftiget sig med moderne dansk digtning, nordisk kvindelitteratur og litteraturhistorie. At hendes arbejde, ud over en faglig og professionel interesse, også er drevet af et stærkt personligt engagement, ses bl.a. af bogen Mai Strunge, 1985, med undertitlen Samtaler m.m. mellem Anne-Marie Mai og Michael Strunge, og At læse digte, 1991. I mødet med Michael Strunge, der var 80’er-lyrikkens talsmand og bannerfører, overskrider hun litteraturkritikerens traditionelle distante tilgang til stoffet og spiller sig selv på banen som en ligeværdig dialogpartner. I slutningen af 1980’erne blev Anne-Marie Mai en del af det store nordiske forfatterkollektiv på 100 forskere, der var i gang med et stort værk om kvinders litteratur fra middelalderens islandske sagaer til 1990’ernes unge kvindelige lyrikere og prosaister. Egentlig var det kun meningen, at hun skulle bidrage med en enkelt artikel om Leonora Christina, men bekendtskabet udviklede sig til et ti år langt redaktionelt samarbejde med værkets hovedredaktør Elisabeth Møller Jensen. Efter udgivelsen af fembindsværket Nordisk kvindelitteraturhistorie, 1993-98, påtog Anne-Marie Mai sig en ny stor redaktøropgave, da hun i 1998 blev hovedredaktør af den fjerde udgave af Danske digtere i det 20. århundrede. Den litteraturhistoriske interesse omfatter ud over den moderne litteratur også 1700-tallets litterære udtryk. Hun har bl.a. stået for en tekstkritisk udgave af en samling Moralske fortællinger 1761-1805, der kom i 1994, og samme år stiftede hun en dansk afdeling af International Society for 18th Century Studies, Dansk Selskab for 1700-talsstudier, hvor hun siden 1995 har fungeret som formand. I årenes løb har hun også været redaktør eller medredaktør på en række antologier, hvoraf nogle, fx Prosa fra 80’erne til 90’erne, 1994, er blevet til i samarbejde med hendes studenter. Hun er bidragyder til Den Store Danske Encyklopædi og har været medlem af hovedredaktionen for fembindsværket Læsninger i dansk litteratur, 1994-99.

Anne-Marie Mai har ud over sit arbejde som forsker og underviser også i perioder været anmelder ved B.T. og Fyens Stiftstidende. 1994-98 var hun medlem af Nordisk Råds priskomité, der hvert år uddeler rådets eftertragtede litteraturpris, og hun har siden 1994 været medlem af priskomitéen for Aristeion-Prisen, den europæiske litteratur- og oversætterpris. Selv har hun bl.a. modtaget Odense Bys Forskerpris 1996.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig