Faktaboks

Ann Crosset
Ann Thayer Crosset
Født
16. marts 1954, Cincinnati, USA
Arbejdsliv
Koreograf, danser og instruktør
Familie

Forældre: skoledirektør Robert John C. (født 1928) og sprogforsker Mary Wagner (født 1927).

Gift 28. maj 1977 med musiker Peter Schjødt, født 20. august 1946 i København, s. af musiker Aksel S. og Annelise Jensen. Ægteskabet opløst 1980.

Gift 23. marts 1988 med skuespiller Anders Hove, født 16. januar 1954 i Thisted, s. af meteorolog, butiksbestyrer Anders H. og Birte Jensen.

Børn: Anders Ezra (1986), Elliott Todd (1988).

Med sin baggrund i såvel moderne dans i USA som klassisk dansk ballet har Ann Crosset tilført ny dansk dans en særlig stil af energi, vitalitet og fantasi. Dels har hun markeret sig gennem sit arbejde som koreograf og danser i Uppercut Danseteater (UD), dels som pædagog i forskellige uddannelsesinstitutioner. Hendes primære inspirationskilder har været Bournonvilleskolen for de tekniske færdigheder og de amerikanske koreografer inden for moderne dans som Martha Graham, M. Cunningham, J. Limón og Anna Sokolov, hvad angår det kunstneriske udtryk.

Ann Crosset startede med at danse som otteårig i sin hjemby Cincinnati, Ohio, hvor udgangspunktet var Bournonville- og Cechettiskolerne. Som 18- årig blev hun optaget på Julliard School of Performing Arts i New York. Tredje års praktikophold tog hun i Danmark, hvor hun var blevet anbefalet at studere hos danserne Kirsten Ralov og Fredbjørn Bjørnsson. Året efter sin afsluttende eksamen på Julliard i 1976 vendte hun tilbage til Danmark, og i 1980 mødte hun den amerikanske danser Cher Geurtze. Det var i høj grad samarbejdet med hende, som kom til at præge Ann Crossets karriere. Sammen skabte de i årene 1980-85 Ann Crosset og Cher Geurtze Danseteater, fra 1985 UD. Partnerskabet udmøntede sig bl.a. i forestillingerne Forskydninger, 1982, Childstars, 1984, og Carymarybury, 1986. Som et af de første moderne dansekompagnier i Danmark modtog UD støtte fra Statens Teaterråd. Parrets arbejde med professionelle gymnaster udviklede en banebrydende udtryksform, dels med et mere kropsligt sprog, dels ved at opsøge publikum uden for de institutionelle rammer, fx på skoler. I 1980’erne var UD sammen med Nyt Dansk Danseteater anført af Randi Patterson og Anette Abildgaard med til at stimulere interessen for moderne dans.

Imidlertid savnede Ann Crosset sit hjemland og ønskede også at give sine to børn med skuespilleren Anders Hove mulighed for at lære deres andet fædreland at kende. Ann Crosset forlod UD og flyttede 1989-93 med sin familie til Los Angeles, hvor hun dansede og koreograferede for flere forskellige dansegrupper og uddannelsesinstitutioner. Tilbage i Danmark flyttede hun 1993-95 til Oure Idrætshøjskole på Fyn, dels som kunstnerisk leder af Oure Dansekompagni, hvortil hun 1995 koreograferede Apples Are for Eating, dels som leder af danselinien, der under hendes virke blev stærkt udbygget. Efter Oure flyttede hun tilbage til København, hvor hun primært påtog sig pædagogiske opgaver, bl.a. for Statens Teaterskole, Opera-Akademiet og balletskolen på Det Kgl. Teater samt instruktør- og koreografiopgaver for teater, film og tv, bl.a. i samarbejde med instruktørerne Ina-Miriam Rosenbaum og Madeleine Røn Juul. I 1999 modtog Ann Crosset Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat og indgik som medlem af Teaterrådet.

Tilknytning til organisationer

  • Ann Crosset og Cher Geurtze Danseteater
  • Uppercut Danseteater
  • Oure Idrætshøjskole
  • Oure Dansekompagni
  • Teaterrådet

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig